SALON TEATTERIN HISTORIAA

 

Kukapa olisi voinut aavistaa ja uskoa 60 vuotta sitten, että Salon Teatteri tulisi olemaan voimissaan parin sadan harrastajan voimin vielä tänäkin päivänä.

Salossa näyttämötoiminta alkoi työväenyhdistyksen yhteyteen perustettuna näyttämöseurana jo vuonna 1905. Vuonna 1932 aloitti toimintansa Salon Työväennäyttämö, joka nykyisin on Salon Näyttämö. Salon Teatterikerho ry aloitti toimet 12.10.1961, kun joukko Salon Työväennäyttämöstä eronneita jäseniä ja uusia harrastajia perusti oman teatteriseuransa. Perustajakokouksessa olivat läsnä Reijo Nordell, Jaakko Railo, Eino Kulmala, Aarno Saari, Mauno Blomqvist, Kosti Laakso, Helvi Eskola ja Salli Lehtonen.

 

Alkuaikoina teatteri toimi huoneteatterina ja esitti yksityiskodeissa tilauksesta pienoisnäytelmiä. Ensimmäiset näytelmät olivat Saapasjalkakissa, Chorellin Ikkunapaikka ja Tsehovin Karhu. Varsin rohkea ja ainutlaatuinen oli aidossa ympäristössä, Munkin Baarissa, esitetty Bussipysäkki. Tämä oli vuonna 1966.  Aktiivinen kesäteatteritoiminta aloitettiin samana kesänä, jolloin Salon kaupunki rakensi Vuohensaareen kesäteatterin ja luovutti sen teatterikerhon käyttöön. Ensimmäinen kappale oli Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Näytelmän valinta perustui perimätietoon, jonka mukaan Linnankoski kirjoitti näytelmän juuri Vuohensaaressa. Suurta huomiota ympäri Suomen herätti 1967 esitetty Täällä pohjantähden alla, johon itse Väinö Linna teki sovituksen. Näytelmän ohjasi Mauno Blomqvist, joka sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin ja on yhä sillä tiellään.

 

Kesäteatterin ohjelmistoon on ehtinyt kuulua paitsi useita tunnettuja kansannäytelmiä kuten Rosvo-Roope, Tukkijoella ja Kaunis Veera myös klassisia, suomalaiskansallisia aiheita kuten Työmiehen vaimo, Roinilan talossa ja Mimmi Paavaliina. Kaikkein suosituimpia ovat olleet sotilasfarssi Rykmentin murheenkryyni, idyllinen Pikku Pietarin piha, musiikkinäytelmä Pekka Puupää ja klassikko Akseli ja Elina. Myös Myrskyluodon Maija oli menestys.

 

Teatteri on vuosien varrella tuottanut monia menestysnäytelmiä mm. Solveigin laulu, Sound of Music, Sylvi, Lumikit, Maailman laidalla, Pesärikko, Päivänsäde, minä ja menninkäinen, Pesulan likat, Tango veressä, Albatrossi ja Heiskanen, Kun on tunteet, Rahalla saa ja Peter Pan. Kantaesityksiä ovat olleet Puuttuva aika ja Huuhkalinnan kaviomarssi kesäteatterissa sekä Karhu sisätiloissa. Vuosien saatossa ovat lastennäytelmät olleet suursuosittuja ja jatkuvasti loppuunmyytyjä. Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Veljeni Leijonamieli, Adalmiinan helmi, Peppi Pitkätossu sekä Muumipappa ja meri ovat olleet tuhansille lapsille ikkuna satujen ja taikojen maailmaan.

 

Salon Teatteri on vakiinnuttanut asemansa Salon seudulla. Ylläpitääkseen asemansa teatterin onkin oltava jatkuvan kehityksen tyyssija. Salon Teatteri on puoliammattilaisteatteri. Vuonna 1972 Salon teatterikerho hyväksyttiin Työväen Näyttämöiden liiton jäseneksi ja aloitimme silloin ammattilaisohjaajien käytön. Suomen harrastajateatteriliitolta olemme saaneet runsaasti kurssitusta ja leiritystä sekä lapsille että aikuisille.

 

Vakituisina ohjaajina ja samalla taiteellisina johtajina ovat olleet Maarit Pyökäri, Aila Lavaste, Olli Saaristo, Esko Vuorio, Petri Lairikko, Jarmo Hämeranta, Tarja Saikkonen ja Pauliina Salonius. Salon Teatteri palvelee kaupunkilaisia ja ympäristön asukkaita velvollisuutenaan huolehtia alueen korkealuokkaisesta teatteritarjonnasta. Toiminta on monien vuosien aikana laajentunut siten, että se on mahdollistanut oman puvustajan, teknikon ja eri taiteenalojen ammattilaisten työllistämisen produktioissa. Salon teatterissa on satakunta jäsentä. Mikä mukavinta, suuri osa jäsenistöstä toimii aktiivisesti. Vaikkakin joku olisi vähän aikaa tauolla, jonkin ajan kuluttua hän kuitenkin on ollut valmis tulemaan mukaan muodossa tai toisessa. Viime vuosien toiminta on ollut niin monipuolista että se on mahdollistanut harrastamisen muullakin tavalla kuin näyttelemällä.

 

Teatterin päämääränä on tehdä mahdollisimman hyvää teatteria. Joskus hauskaa, joskus vakavaa, mutta aina sellaista, että se herättäisi keskustelua. Teatterilaiset haluavat kehittää itseään ihmisinä ja teatterintekijöinä ja samalla kehittää teatteriaan entistä haastavampiin yrityksiin. Sähköpostin ja tekstiviestien aikakautena teatterin tulee olla inhimillinen suora kontakti ihmisten välillä. Välitetään katsojalle tuo ainutkertainen tunne tutusta ja uudesta samalla kertaa!

SALON TEATTERIN

ENSI-ILLAT 

1961-1970

1961-1965

Saapasjalkakissa

Ikkunapaikka

Karhu

1966

Laulu tulipunaisesta kukasta

Bussipysäkki

1967-1968

Täällä Pohjantähden alla II

1969-1970

Rosvo-Roope