top of page

SALON TEATTERIN HISTORIAA

 

Näyttämötoiminta alkoi Salossa vuonna 1905, jolloin työväenyhdistyksen yhteyteen perustettiin näytelmäseura. Vuonna 1923 aloitti virallisesti toimintansa Salon Työväen Näyttämö. Se ajautui konkurssiin vuosien 1931 ja 1932 vaihteessa, mutta vuonna 1932 perustettiin harrastajateatteri Salon Näyttämö. Salon Teatteri sai alkusysäyksensä vuonna 1961, kun joukko Salon Näyttämöstä eronneita jäseniä ja uusia harrastajia päätti perustaa oman teatteriseuran. Salon Teatterikerho ry:n perustava kokous pidettiin Salossa 12.10.1961. Perustavassa kokouksessa olivat läsnä Reijo Nordell, Jaakko Railo, Eino Kulmala, Aarno Saari, Mauno Blomqvist, Kosti Laakso, Helvi Eskola ja Salli Lehtonen.

 

Alkuaikoina teatteri toimi huoneteatterina ja esitti yksityiskodeissa tilauksesta pienoisnäytelmiä. Ensimmäiset näytelmät olivat Saapasjalkakissa, Chorellin Ikkunapaikka ja Tsehovin Karhu. Varsin rohkea ja ainutlaatuinen oli aidossa ympäristössä, Munkin Baarissa, esitetty Bussipysäkki vuonna 1966.  Aktiivinen kesäteatteritoiminta alkoi samana kesänä, jolloin Salon kaupunki rakensi Vuohensaareen kesäteatterin ja luovutti sen Teatterikerhon käyttöön. Ensimmäinen kesäteatterinäytelmä oli Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Näytelmän valinta perustui perimätietoon, jonka mukaan Linnankoski kirjoitti näytelmän juuri Vuohensaaressa. Suurta huomiota ympäri Suomen herätti 1967 esitetty Täällä pohjantähden alla, johon itse Väinö Linna teki sovituksen. Näytelmän ohjasi Mauno Blomqvist, joka sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin.

 

Kesäteatterin ohjelmistoon on ehtinyt kuulua paitsi useita tunnettuja kansannäytelmiä, kuten Rosvo-Roope, Tukkijoella ja Kaunis Veera, myös klassisia suomalaiskansallisia aiheita, mm. Työmiehen vaimo, Roinilan talossa ja Mimmi Paavaliina. Kaikkein suosituimpia ovat olleet sotilasfarssi Rykmentin murheenkryyni, idyllinen Pikku Pietarin piha, musiikkinäytelmä Pekka Puupää sekä klassikko Akseli ja Elina. Kaikkien aikojen katsojaennätys tehtiin kesällä 2019, kun suurmusikaali Myrskyluodon Maija keräsi ennätykselliset 8000 katsojaa Vuohensaareen.

 

Salon Teatteri on vuosien varrella tuottanut monia menestysnäytelmiä, mm. Solveigin laulu, Sound of Music, Sylvi, Lumikit, Maailman laidalla, Pesärikko, Päivänsäde, minä ja menninkäinen, Pesulan likat, Tango veressä, Albatrossi ja Heiskanen, Kun on tunteet, Rahalla saa, Peter Pan ja Macbeth. Kantaesityksiä ovat olleet Puuttuva aika ja Huuhkalinnan kaviomarssi kesäteatterissa sekä Karhu sisätiloissa. Koko perheen näytelmät olleet suosittuja ja jatkuvasti loppuunmyytyjä. Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Veljeni Leijonamieli, Adalmiinan helmi, Peppi Pitkätossu sekä Muumipappa ja meri ovat olleet tuhansille lapsille ikkuna satujen ja taikojen maailmaan.

Vuonna 1972 Salon Teatterikerho hyväksyttiin Työväen Näyttämöiden liiton jäseneksi, minkä myötä teatteri aloitti ammattilaisohjaajien palkkaamisen. Vakituisina ohjaajina ja samalla taiteellisina johtajina ovat toimineet Maarit Pyökäri, Aila Lavaste, Olli Saaristo, Esko Vuorio, Petri Lairikko, Jarmo Hämeranta, Tarja Saikkonen, Pauliina Salonius ja Johanna Parkkinen. Vuonna 2020 Salon Teatteri palkkasi historiansa ensimmäiseksi toiminnanjohtajaksi Mia Kuisman. Toiminta on vuosien saatossa kehittynyt ja laajentunut, mikä on mahdollistanut eri taiteenalojen ammattilaisten työllistämisen produktioissa. Harrastajat ovat silti edelleen toiminnan sydän. Salon Teatterissa on toista sataa jäsentä, jotka vapaaehtoistyöllään mahdollistavat monipuolisten produktioiden toteutumisen. Teatterilaiset haluavat kehittää itseään ja teatteriaan aktiivisesti. Toiminnasta vastaa hallitus, joka on yhdistyksen jäsenistön valitsema. Hallituskausi on kaksivuotinen ja valinta tapahtuu aina yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa. Hallituksen kokoonpano löytyy täältä.

Salon Teatteri ehti toimia 40 vuotta Mariankatu 3:n vihreässä puutalossa Salon keskustassa, kunnes loppuvuonna 2022 teatterin hallitus joutui raskain mielin tekemään päätöksen toiminnan siirtämisestä sisäilmaongelmaisesta rakennuksesta muihin tiloihin. Salon Teatterin esitystoiminta siirtyi tammikuussa 2023 Kulttuuritalo Kivaan, lipunmyynti ja toimisto muuttivat puolestaan osoitteeseen Annankatu 10. Toimitilaan on tarkoitus luoda uudenlainen matalan kynnyksen kulttuuritila, jossa toimintaa on mahdollista kehittää entistä monipuolisemmaksi ja helpommin saavutettavaksi. Silti haave Mariankadun rakkaaseen teatteritaloon palaamisesta elää voimakkaana ja teatterilaiset toivovat, että kaupunki kunnostaa tilan lähitulevaisuudessa.

SALON TEATTERIN
ENSI-ILLAT 
1961-1970

1961-1965

Saapasjalkakissa

Ikkunapaikka

Karhu

1966

Laulu tulipunaisesta kukasta

Bussipysäkki

1967-1968

Täällä Pohjantähden alla II

1969-1970

Rosvo-Roope

bottom of page