top of page

Kiinnostaako teatteri sinua? Haluaisitko päästä katsomaan esityksiä ja nähdä, mitä kulissien takana tapahtuu? Pidätkö kirjoittamisesta ja haluaisit jakaa katsojakokemuksiasi muille?

 

Teatteriraati on katsojista koostuva, vuodeksi kerrallaan valittu ryhmä erilaisia teatterista kiinnostuneita ihmisiä. Teatteriraati antaa palautetta näkemistään näytelmistä ja kirjoittaa käyntikokemuksistaan Salon Teatterissa. Teatteri järjestää ryhmälle säännöllisiä tapaamisia ja koulutusta esitysten arvioimiseen.
 

Salon Teatteri tarjoaa ryhmäläisille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä seuraamaan teatteriesitysten syntyä ja teatterin kulisseissa tehtävää työtä. Raatilaiset voivat halutessaan haastatella teatterintekijöitä ja syventää käsitystään teatterin toiminnasta. Ryhmää ohjaa yleisötyövastaava Miia Raivikko-Alhoranta.

Teatteriraadin blogiin pääset tästä.

Teatteriraadin toiminta on toistaiseksi tauolla. Ilmoitamme tällä sivulla, kun Teatteriraati aloittaa jälleen toimintansa.

 

Kiitos teatteriraatilaisille kaudesta 2021-2022!

TEATTERIRAATI 2021-2022

MARI

Olen Salossa syntynyt yli 50 vuotta sitten ja nyttemmin maksan kunnallisveroa Lohjalle. Tämän Salo-Lohja-akselin ansiosta teatterin harrastaminen, penkkiurheilijamaisesti, kattaa niin Salon kuin Lohjan ja pääkaupunkiseudun teattereita. Toki muutamia ohilyöntejä on ollut mm. Hämeenlinnaan, Tampereelle, Turkuun... Ensimmäinen teatterikokemus, minkä varmasti muistan, on Helsingin Kaupunginteatterista vuonna 1986 ja kyseessä oli musikaali Cats. Se oli  pysäyttävä kokemus ja luulenkin tämän olleen Se Juttu, jonka ansiosta teatteri kiinnostaa. Salon Teatteriin ensimmäinen tutustuminen oli vuonna 1987 van Gogh. Tätä polkua on kuljettu noin 10-13 esityksen verran vuosien varrella.

 

Parhaiten viihdyn hyvin tehdyn farssin, komedian, tragedian ja parodian  seurassa. Katsojana olen tyyppiä: tarkkailija. Saatan seurata ihan muuta mitä oletetaan katsojan seuraavan. Esityksen aikana kiinnostavia kohteita ovat mm. äänet, valot, taustalla olevat näyttelijät, lavastus, artikulointi. Teatteriraatilaisena odotan saavani elämyksiä myös kulissien takaa.

VEERA

Olen 24-vuotias nuori nainen Turun seudulta. Teatteri vei minut kunnolla mennessään nähtyäni Turun kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -esityksen vuonna 2018. Lopulta kävin katsomassa sen yhteensä viisi kertaa ja hurahdin teatterin maailmaan aivan täysin. Syksyllä 2019 tein samaiseen teatteriin myös opintoihini liittyvän harjoittelun ja istuin sen aikana lukemattomia iltoja teatterin eri katsomoissa samoja esityksiä kerta toisensa jälkeen ihaillen.

 

Suhteeni teatteriin on siis hyvin intohimoinen, ja olen kiinnostunut kaikesta, mikä siihen liittyy. Olen myös päässyt itse näyttelemään ja pitänyt siitä todella. Lähden teatteriin nauttimaan ja pääsemään irti arjesta, saamaan uusia kokemuksia ja ajatuksia sekä tutustumaan uusiin tarinoihin ja tuttujen kertomusten erilaisiin toteutuksiin. Salon Teatterissakin olen nähnyt muutaman esityksen ja pitänyt niistä kovasti. Olen katsojana ehkä eniten nautiskelija. Inspiroidun ja innostun helposti, ja olen hyvin kokeilunhaluinen sen ansiosta, että aivan kaikenlaiset esitykset ovat onnistuneet tempaisemaan minut mukaansa. Eniten nautin kuitenkin näytelmistä, jotka edustavat jännityksen, kauhun, klassikon, musikaalin tai fantasian tyylilajeja.

 

Odotan Teatteriraadilta erilaisten esitysten harjoitusten ja niiden valmistumisten seuraamista ja niistä inspiroitumista. Vaikka olenkin kirjoitellut esityksistä rennon tyylisiä analyysejä omaksi ilokseni, en ole koskaan tehnyt sitä ketään muuta varten, ja minusta idea esityksen herättämien ajatusten jakamisesta on mielenkiintoinen. Koen myös voivani antaa raadille teatterista hyvin innostuneen ja nuorekkaan näkökulman.

KRIS

Olen 19-vuotias lukiolainen Turusta. Pakko myöntää, että on ihanaa olla kirjoittamassa tällaista esittelyä itsestään pitkästä aikaa! Olen nimittäin ollut hieman vastaavanlaisessa pestissä aiemminkin, nimittäin Kotikriitikkona Turun Kaupunginteatterilla. Tämä olikin yksi suurimmista syistä minulle hakea Teatteriraatiin, sillä haluan paitsi tutustua Salon Teatteriin paremmin, myös osoittaa kehittyneeni teatterin katsojana ja tulkitsijana Kotikriitikko-aikani jälkeen.

 

Kiinnostuin teatterista suunnilleen viisi vuotta sitten, kun ystäväni ja minä saimme itsemme suostuteltua sisään (aikuisille suunnatun) Samuel Harjanteen hostaaman musikaalitalkshow'n yleisöön. Vasta siellä tajusin, miten katsomoon sisältyi pala kokonaista yhteisöä, ja miten intohimoisia kaikki ovat etenkin musikaaleista. Voisi sanoa, että aloittaessani teatterissa käymisen en osannut katsoa teatteria. Kotikriitikkona sain avattua silmäni uudenlaiselle teatterin katsomiselle, ja siitä asti olen pyrkinyt syvemmälle tulkinnoissani. Teatteriraadissa suurin tavoitteeni on osoittaa kehitystäni ja viedä sitä vieläkin pidemmälle!

 

Olen ikäisekseni todella monipuolinen katsoja. En suhtaudu ennakkoluulolla mitään tyylilajia kohtaan, vaikka myönnän syttyväni komedioille valitettavan harvoin. Tulen teatteriin etsimään paitsi älykkyyttä ja intohimoa, myös käymään läpi kaikenlaisia tunnetiloja. Suosikkejani ovatkin ne kaikista kamalimmat huutoitkunäytelmät, joiden jälkeen joutuu lähtemään teatterisalista kasvot räässä. Suosikkeihin kuuluu tietysti myös musikaalit, mutta lasken ne tuohon aiempaan kategoriaan, sillä olen löytänyt itseni vollottamasta musikaalikomedioillekin – se on se niiden musiikki.

 

Teatteriraadissa minulta voi odottaa monipuolisuutta: tahdon tavata ihmisiä, kysyä kysymyksiä, kuulla tarinoita, kokea tunteita ja kerätä kokemuksia! 

TEIJA

Olen 46-vuotias nainen. Syntyjään olen Etelä-Pohjanmaalta, mutta Salossa olen nyt lähes 20 vuotta jo asunut. Ensimmäinen teatterikokemus minulla on alakouluikäisenä ja muistaakseni esitys oli Vaasan kaupunginteatterissa Kolme iloista rosvoa -musiikkinäytelmä, mahtava ja mukaansatempaava esitys.

 

Vajaat kolme vuotta sitten aloitin oman teatteriharrastukseni Salon kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksessa. Tapaamme kerran viikossa mahtavan porukan kanssa teatteriharjoituksissa ja kauden lopussa pääsemme itse suunnittelemaan ja toteuttamaan demoesityksen. Ja mikä parasta tämän syksyn teemaopinnot minulla ovat improvisaatioteatteri, ihan mahtavaa! Käymme myös säännöllisesti ryhmän kanssa katsomassa eri tyylisiä teatteriesityksiä niin Salossa kuin lähialueellakin. Myös Salon Teatterissa olemme ryhmän kanssa vierailleet.

 

Odotan Teatteriraati-ajalta eritoten mahdollisuutta päästä näkemään kulisseissa tapahtuvaa teatterityötä ja saada tavata ammattilaisia, joita kulissien takana ja edessä työskentelee. Ihanaa päästä mukaan ainutlaatuiseen Teatteriraati-ryhmään. Odotan jo kovin esitysten katsomista sekä niiden analysointia. Minusta tämä teatteriraati saa innokkaan ja pohdiskelevan raatilaisen.

SUSKI

Olen 46-vuotias salolainen teatterista innostuva ja sitä rakastava tyyppi. Olen hyvin kaikkiruokainen teatterin suhteen. Tykkään monenlaisista teatterin tyylilajeista, ja eri esityksiä tuleekin käytyä katsomassa useasti niin Salossa kuin muuallakin. Teatteri antaa mahdollisuuden siirtyä hetkeksi jonnekin aivan muualle, toiseen tarinaan, pois omasta arjesta. 

 

Olen näin aikuisiällä alkanut harrastaa teatteria myös lavalla. Rakastin lapsena jo esiintymistä, ja muistankin esiintyneeni nuoremmalle veljelleni omilla, yleensä hieman koomisilla hahmoillani. Esiintyminen kuitenkin jäi, koska olin itseäni kohtaan liian kriittinen. Jokunen vuosi sitten ilmoittauduin kuitenkin Salon kansalaisopiston teatteritaiteen perusopintoihin ja siellä löysin rakkauteni esiintymiseen sekä kyvyn heittäytyä. Opinnot jatkuvat edelleenkin ja harrastus on syventynyt ja löydänkin itseni nykyään säännöllisesti myös teatterin lavalta. 

 

Odotan innolla uusia kokemuksia ja elämyksiä, joita Teatteriraati tuo elämääni. Sen lisäksi, että pääsen näkemään upeita esityksiä, odotan tutustumista uusiin, teatterista tykkääviin ihmisiin sekä uusien asioiden oppimista teatterista ja sen tekemisestä.

bottom of page